Helsinkiläiset kirjastojen lakkauttamista vastaan

on

Viime päivinä on tihkunut eri lähteistä tietoja, jonka mukaan Helsingin kaupunki suunnittelee viiden kirjaston lakkauttamista ja tiettyjen kirjastojen toiminnan supistamista.

Lakkauttaumislistalle on nostettu Tapulikaupungin, Pitäjänmäen, Puistolan, Pukinmäen ja Vallilan kirjastot. Toiminnan supistamisen kohteeksi on joutumassa Malminkartanon ja Roihuvuoren kirjastot. Lisäksi homeongelmista kärsivää Kulosaaren kirjastoa ei näillä näkyminen avata ongelmien korjaamisen jälkeen.

Ihmiset eivät ole jääneet toimettomiksi, vaan toimenpiteitä on lähdetty vastustamaan mm. Facebookin, nettiadressin ja tilaisuuksien kautta sekä ottamalla yhteyttä kaupunginvaltuutettuihin.

Suunnitelmat kuulostavat kohtuuttomilta ja nettiadressin lauseisiin onkin helppo yhtyä:

”Rahapulan yllättäessä suljetaan kirjastoja – älä anna sen tapahtua. Anna nimesi ja tue kansalaisille ilmaista kirjastopalvelua. Ole mukana, pidetään meillä voimassa yksi maailman hienoimmista kirjastolaitoksista.

Suomalaiset ovat tutkimusten mukaan yksiä maailman ahkerimpia kirjastonkäyttäjiä – niin käyntikertoina kuin lainausmäärinä. Suomalainen lukee, vaikka niin toisin väitetään. Rahapulan yllättäessä pihistetään säästöt kirjastotoimesta. Tällä ’säästöllä’ on kauaskantoiset seuraukset – toteutuessaan.

Korkeasti koulutettujen matalapalkka-aatelia ovat kirjastotyöntekijät. Tämä väki palvelee kansalaista hiljaa enempiä lakoilla puhkumatta. Suomalainen tavallinen kuluttaja ja veronmaksaja on usein yksinäinen jurottaja, joka viihtyy kirjastossa. Kirjasto on myös kohtaamispaikka ja henkireikä nettiin. Kirjastoväki auttaa kärsivällisesti kaikkia käyttäjiään tummasta vanhukseen ja liikuntavammaisesta arkitaapertajaan.

Tänään ei ole mitään syytä sulkeä kirjastoja. On pikemminkin syytä lisätä niiden aukioloaikoja ja tarjota kansalaisille enemmän lukemisen aktiviteettejä, osallistumista, näyttelyjä ja luentoja.

Kirjasto on sivistyskeskus, jota meillä kenelläkään ei ole liiaksi. Kirjasto on vieläpä tasa-arvon mekka – jossa jokainen voi toteuttaa lukuhalujaan juuri omalla tavalla – oli kiinnostus siellä tai täällä.

Kansalaiset ovat verovaroillaan mahdollistaneet yhden hienoimmista kirjastolaitoksista maailmassa. Ei ole mitään syytä purkaa sitä. On syytä kannustaa ihmisiä lukemaan ja nimenomaan juuri nyt. Valtio voi säästää puolittamalla puoluetuet ja siirtää nuo oikeasti säästyneet puolitusrahat mm. kirjastotoimeen.

Kansalainen, käy taisteluun luku- ja sivistyslaitoksesi puolesta ja vaadi palveluita, jotka ovat hinnaltaan muuhun nähden miltei olemattomia, mutta hyödyltään hyvin korkealla – sen tietävät ne sadattuhannet, jotka joka päivä kirjastoihin astelevat. Estä oman kirjastosi sulkeminen!”

Mitä asialle voi tehdä?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s