Epäoikeudenmukaisuus ja eriarvoisuus uhkaavat mielenterveyttä

on

Suomen Mielenterveysseuran valtuusto on julkaissut oheisen kannanoton Epäoikeudenmukaisuus ja eriarvoisuus uhkaavat mielenterveyttä kokouksessaaan 21.11.2009

”Mielenterveysseura on huolissaan siitä, että pitkäaikainen sairaus merkitsee edelleen köyhyys- ja syrjäytymisriskiä. Parantuneesta kansanterveydestä huolimatta yhteiskunnallinen asema, koulutus ja tulotaso ovat edelleen merkittäviä terveyden kannalta. Etenkin vaikeasti vammaisina syntyneet tai nuorena psyykkisesti sairastuneet ovat köyhiä koko elämänsä.

Suomessakin on alettu liittää köyhyys tai muu huono-osaisuus yksilön ominaisuuksiin tai etniseen taustaan, vaikka kyse on pitkälti yhteiskunnan resurssien epäoikeudenmukaisesta jakautumisesta.

Köyhyys on maailmanlaajuisesti suurimpia mielenterveyden riskejä.

Mielenterveysseura katsoo, että väestön mielenterveyden edistämiseksi ja asianmukaisten palvelujen saamiseksi on tärkeä lisätä oikeudenmukaisuutta koko yhteiskunnassa ja vähentää mielenterveyttä uhkaavaa eriarvoisuutta. Erityistä huomiota tulee kiinnittää pitkäaikaisen sairastamisen ongelmiin ja syrjäytymisen uhkaa aiheuttavaan taloudelliseen kehitykseen.

Hyvinvointivaltion mielikuvaa ylläpitävässä Suomessa köyhyys on arkaluontoinen asia. Kansalaisten eriarvoisuus lisääntyy kaiken aikaa. Se näkyy toimeentulossa, terveydessä, koulutuksessa, osallistumismahdollisuuksissa, maahanmuuttajien aseman heikentymisessä, palvelujen saatavuudessa, jopa ihmissuhteissa ja eliniän pituudessa.

Taloudellisista ja sosiaalisista syistä juontuvat terveyserot ovat suuret. Köyhyysloukkuun joutumisen ja sosiaalisen syrjäytymisen riskitekijöitä ovat etenkin pitkäaikais- ja nuorisotyöttömyys, ammattitaidon ja koulutuksen puute, yksinhuoltajuus, perhe- ja päihdeongelmat sekä varhaislapsuuden ongelmat ja kehityshäiriöt huostaanottoseuraamuksineen. Monet riskitekijät kasautuvat ja vaikuttavat kielteisesti koko elämään.

Suomalaiset arvostavat kyselyjen mukaan tulotasosta riippumatta eniten terveyttä. Vuosituhannen alusta lähtien pienituloiset kantavat suhteellisesti suurimman taakan terveydenhuollon maksuista, mutta voivat yhä huonommin.

Sairaus voi edelleen suistaa raiteiltaan toimeentulon, jokapäiväisen taloudellisen selviytymisen ja sen mukana muutkin elämän perusasiat.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s