Äijätoimintaa – Kyllä!

on

Vuosi on taas siinä vaiheessa, että syyskokous on pidetty. Samalla pidimme yhdistyksen pikkujoulut. Syyskokous sujui vallan leppoisasti. Ensi vuoden toimintasuunnitelmasta syntyi hieman keskustelua, mutta sen suhteen ei ilmennyt sen enempää kritiikkiä kuin erityisiä toiveitakaan. Samaan tapaan hyväksyttiin ensi vuoden talousarvio. Vajaan parin kymmenen suuruinen syyskokouksen osallistujajoukko ei intoutunut suurempiin keskusteluihin. Lieneekö osoitus siitä, että yhdistyksen nelivuotisen taipaleen aikana olemme jo oppineet laatimaan pätevän suunnitelman ja talousarvion. Voisihan se kertoa myös siitä, ettei ihmisiä kiinnosta yhdistyksen asiat, tärkeämpää on päästä pikkujouluaterialle. Tai sitten omaa asiaa ei haluta, uskalleta nostaa esiin. Yhdistyksen puheenjohtajana saa varmaankin olla kiitollinen, ettei toimintaamme kovin arvostella.

Kolmas tärkeä asia syyskokouksen listalla oli tietysti hallituksen valinta. Yhdistyksemme sääntöjen mukaisesti kolme varsinaista ja yksi varajäsen olivat erovuorossa. Tässäkään kohdin ei juuri keskustelua, tunkua tai kilpailua syntynyt. Erovuoroiset valittiin uudestaan. Hallituksen valinta on hieman kaksijakoinen asia näin pienessä yhdistyksessä. Toisaalta tietyille ihmisille syntyy tarvittava kokemus ja osaaminen hallitustyöskentelystä vuosien mittaan ja siten asiat sujuvat ainakin kohtuullisesti. Toisaalta olisi tärkeää, että hallituksen piiriin tulisi uutta verta ja uusia näkemyksiä. Allekirjoittaneesta kyllä tuntuu, että jälkimmäinen vaihtoehto olisi se parempi. Ei siinä hallituksessa nyt niin hankalia asioita ole etteikö tavallisella kaupunkilaisjärjellä osaisi asioita hoitaa. Joka tapauksessa entiset voivat perehdyttää uudet henkilöt asioidenhoitoon. Tärkeimmät postithan ovat sihteerin ja taloudenhoitajan tehtävät ja ne hallitus voi ottaa ulkopuoleltaan. Sihteeri valmistelee hallituksen kokoukset yhdessä puheenjohtajan kanssa ja taloudenhoitaja tekee yhdessä edellä mainittujen kanssa toiminnan rahoitukseen liittyvät hakemukset. Tämä puheenjohtajan paikka on hallituksen keskuudesta valittava luottamustoimi. Tähän paikalle olisi hyvä saada tulevaisuudessa asiastamme innostunut muukin henkilö kuin allekirjoittanut. Seuraavassa hallituksen järjestäytymiskokouksessa näemme onko kiinnostuneita.

Pikkujouluateria oli erittäin perinteinen ja hyvä. Ruokaa oli riittävästi ja tunnelma joulumusiikkeineen ja valkoisine pöytäliinoineen oli asiaan kuuluva. Tompan tekemät laatikot veivät taasen kielen mennessään. Kiitos kaikille tekijöille. Jouluaterian osanottajajoukko olikin mukavasti runsaampi kuin edellä mainitussa syyskokouksessa.

Viime aikoina on kuulunut sivusta hieman kritiikkiäkin yhdistyksen toimintaa kohtaan. Olen kuullut toimintamme olevan äijäköörin toimintaa, johon naisilla tuntuisi olevan hankala päästä mukaan. Toimintamme on alkanut alun perin miesten toiminnasta ja sitä myöten on käynyt niin, että yhdistyksemme keskeiset toimijat ovat miehiä. On hienoa olla mukana äijätoiminnassa. Miehet ovat keskeisesti olleet syrjäytymisvaarassa ja siitä havainnosta koko yhdistys aikoinaan sai alkunsa. Toiminnassa on mukana miehiä ja se on hienoa, mutta en kuitenkaan ole saanut selville, että ketä siihen ”äijäkööriin” sanan kielteisessä mielessä kuuluisi. Yhdistyksemme on avoin kaikille. Aina ja joka paikassa allekirjoittanut on sanonut, että kerätkää porukka, miettikää mitä toimintaa yhdistykseen olisi hyvä synnyttää ja hallitus päättää toiminnan rahoittamisesta (siinä mukana kaksi naista), käytännössä useinkin toiminnanohjaaja. On aivan sama ketkä – miehet vaiko naiset, sitä toimintaa ideoivat, kaikki hyväksyttävä ja tarpeellinen toteutuu, jos osallistujia löytyy. Naiset innolla ideoimaan. Ei ole mitään äijäkööriä, joka ei antaisi kukkien kukkia.

Tuleva vuosi on taasen mielenkiintoinen. Toivottavasti saamme ensi vuoden alusta toiminnanohjaajan. Uuden toiminnanohjaajan mukana toivomme yhteistyön kaakkoisen alueen muiden toimijoiden ja kaupungin kanssa syvenevän. Samoin toimintatilakysymyksen selkiintyminen on odotettavissa ensi kevään aikana.

Hyvää joulua ja vuoden vaihdetta toivotellen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s