Toisen omaa

09.05.2011 kirjoitti MieTo ry Kommentoi »

Kuulin tapauksesta, jossa nuori aikuinen oli uusien pomojensa edessä avoimesti kertonut kuinka huijasi vakuutusyhtiötä tai oikeastaan varasti vakuutusyhtiöltä. Juuri seinään asennettu hylly oli tippunut ja mukana olevat asiat olivat menneet palasiksi. Vakuutusyhtiöstä oli kysytty mitä oli pudonnut hyllyn mukana, jotta voidaan korvata, jolloin Ikean astiasto oli sujuvasti vaihtunut Arabian Teemaksi.

Ihmettelen miten tapauksesta kertonut henkilö ei ole hävennyt tapausta ollenkaan. Tuskin hän kertoisi juttua tuoreelle pomolleen ja hänen pomolleen, jos tajuaisi hävetä tekemäänsä. Miten varastaminen ja huijaaminen ei tunnu hävettävälle teolle? Opetammeko lapsillemme, että kaupasta on väärin varastaa, mutta isolta yritykseltä rahan huijaaminen onkin suvaittavaa? Jos vakuutusyhtiöitä huijataan maksamaan rikkoutuneen tavaran merkki kalliimmaksi, niin ei ole ihme, että vahingon sattuessa, voi olla todella vaikeaa saada asiallista korvausta. Ehkä oletusarvona on, että huijaavat tai lisäävät arvoa.

Miksi kalliimpi merkki on haluttavampi kuin halvempi merkki? Maistuuko ruoka paremmalle merkkiastiastosta syötynä? Olemmeko parempia ihmisiä, kun omistamme kalliimpaa tavaraa? Kuinka moni oikeasti kokee olevansa parempi, hyväksyttävämpi ihminen tavaroidensa myötä? Tavaran merkkikö meitä määrittää? Ihmiset kokevat olevansa individualisteja, mutta silti määrittävät itsensä toisten luomien merkkien kautta.

Kun poikani unohti hallin pukuhuoneeseen sisäpelikenkänsä ja ne katosivat nopeasti, toivoin, että ne menivät tarpeeseen. Kun taloyhtiömme roskakatoksesta vietiin valo, ajattelin myös, että tarpeeseen sen oli pakko mennä. Hyvää käyttökelpoista tavaraa on jaossa ilmaiseksikin esimerkiksi sosiaalisen median kautta. Facebookista löytyy ryhmiä, joissa ihmiset ilmoittavat tavaroista, joita saa tulla noutamaan. Viikonloppuna kaapelitehtaalla oli hieno kierrätystapahtuma, jossa ilmaistorille sai viedä käyttökelpoista tavaraa, sekä ottaa mukaansa mitä halusi. Mielettömät määrät tavaraa vaihtoivat omistajaa yhteisellä suostumuksella. Tarjolla oli kaikkea mahdollista lasten leluista, keittiötavaroihin ja vaatteisiin.

Ahneusko huijaamiseen ja varastamiseen ajaa? Kyseessä ei ole se, että ei olisi mukia, mistä juoda kahvia, vaan siitä, että halutaan hienompi muki, mistä juodaan kahvia. Ymmärrän, että ihminen varastaa ruokaa, jos se on henkiinjäämisen edellytys. Meillähän on voimakas henkiinjäämisen tarve sisäänrakennettuna. Onko ahneus lisääntynyt? Vai onko kilpailuhenkisyys lisääntynyt? Painostaako sosiaalinen paine tiettyjen tavaroiden hankkimiseen? Ainakaan aikuisiin ihmisiin sen ei enää pitäisi vaikuttaa.

On järkyttävää lukea nuorten tyttöjen tekevän seksuaalisia palveluja, jotta saavat miehen ostamaan paidan tai laukun, johon muutoin ei olisi varaa. Tuntuu, ettei tuollainen voi olla mahdollista, ja kuitenkin se on. Miten jokin tavara voi olla niin haluttu, että sen eteen tekee lähes mitä vain? Mille tuntuu käyttää käsilaukkua, jonka eteen on joutunut myymään itseään? Mille tuntuu tarjota ystäville kahvit varastetusta mukista? Jääkö häpeä mieleen ja itsetuntoon, ja vaikuttaako se sieltä kaikkeen tekemiseen ja ajatuksiin? Miten paljon pahoinvointia siitä täytyykään seurata? Eikö kuitenkin olisi mukavampaa pystyä olemaan ylpeä omista valinnoista ja teoista ja ehkä jopa niistä rehellisesti hankituista tavaroista?

Olen Life coach eli elämäntaidon valmentaja Heidi Helander-Hyvönen Laajasalosta, jossa myös yritykseni Almonda valmennus Oy sijaitsee. Olen myös työnohjaaja ja pidän onnellisuuskoulutuksia yrityksien henkilöstölle työkyvyn ylläpitämisen tueksi ja virkistykseksi. Pidän lisäksi erilaisia hyvinvointiin liittyviä koulutuksia ja kursseja. Kaikki työni pyrkii antamaan asiakkaille oivalluksia ja oppeja hyvinvoinnin parantamiseen ja kasvattamiseen. Jokainen voi olla onnellinen.

Perheeseeni kuuluu aviomies Olli-Pekka, poika Niklas sekä kaksi koiraa ja kaksi kania. Kirjoittelen blogissani huomioita, ajatuksia ja oivalluksia mm. elämästä, hyvinvoinnista, onnellisuudesta ja positiivisuudesta.

Elämä voi olla parempaa!